Portita de scapare dintr-o lume monotona.

…sa ucizi o pasăre cantatoare – Harper Lee

…sa ucizi o pasăre cantatoare – Harper Lee

Nelle Harper Lee (n. 28 aprilie 1926) este o autoare americană, cunoscută pentru romanul său din 1960, Să ucizi o pasăre cântătoare.

Tatăl său, fost editor și proprietar al unui ziar local, era de meserie avocat și slujise ulteriror în Legislatura statului Alabama între 1926 și1938. Copil fiind, Lee a fost o fată “băiețoasă” (conform originalului, tomboy), o cititoare avidă și precoce și bună prietenă a viitorului scriitor Truman Capote.

În 2007, Lee a fost decorată cu ordinul Medalia prezidenţială a libertăţii a Statelor Unite ale Americii pentru contribuția sa la literatură.

… Sa ucizi o pasare cantatoare este un roman brutal si onest, ce se construieste pe marginea unor subiecte mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite; Scout Finch este martora la intamplarile dramatice declansate intr-un orasel sudist atunci cand un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pana atunci latente si, din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sunt atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea generala de linsaj, iar Atticus Finch ramane reperul moral care ii ofera lui Scout – si totodata cititorilor – un punct de vedere empatic si echilibrat.

Rezumat

Scout și Jem Finch sunt doi frați al căror tată este avocat, Atticus Finch.

Scout și Jem sunt niște frați apropiați ce se joacă iar într-o vacanță de vară apare un nou copil pe nume Dill cu care se împrietenesc și au parte de o vară minunată.

După ce Dill pleacă, începe școala și Scout intră în clasa I. Nu-i place însă că nu poate să citească și să scrie deoarece învățătoarea vrea să o învețe prin metodele ei nu ale tatălui ei dar Atticus o liniștește spunându-i că vor citi în secret.

Atticus primește cazul unui negru acuzat de viol, Tom Robinson, iar tot orașul îl condamnă pentru asta iar Scout și Jem se confruntă cu situații delicate din această cauză, dar la ruga tatălui lor rămân calmi și nu reacționează la răutăți.

Totodată, cei doi copii găsesc o scorbură în care un necunoscut lasă lucruri interesante iar ei le iau și negăsind proprietarul decid să le păstreze până într-o zi când scorbura este astupată de Nathan Radley.

De Crăciun, cei doi primesc puști cu aer comprimat iar Atticus îi roagă, îi roagă pentru prima dată să nu ucidă o pasă re cîntătoare fiindcă e păcat.

Într-o zi, fiind un câine turbat pe stradă, Atticus îl împușcă și astfel ei aflară că tatăl lor fusese cel mai bun trăgător din comitatul Maycob.

După încă câteva veri în care Jem crește și devine mai rece cu sora lui iar Dill se joacă mai mult cu Jem, copii au mers la casa domnului Bau Radley și au încercat să-i trimită un bilet dar n-au reușit. După au aflat cu domnul Radley se speriase așa de tare încât trase și cu pușca, iar Jem care-și lăsase pantalonii încolăciți în gard îi găsi peticiți și împăturiți lângă el.

După un timp, copii asistă la procesul lui Tom unde, deși dovezile nu-l incriminau, jurații îl declaraseră vinovat iar ultima lui speranță era recursul.

Copii au fost foarte nervoși din cauza nedreptății iar Atticus le explică că uneori lumea oricât pare de dreaptă face unele lucruri deși știe că sunt greșite fiindcă „așa se procedează”.

După proces Atticus fu amenințat cu moartea de acuzatorul, Bob Ewell, iar copiii erau îngrijorați dar tatăl îi liniști.

Tom fu omorât la închisoare și astfel Atticus fu nevoit să-i înștiințeze nevasta care leșină chiar dinainte fiindcă știu ce avea să-i spună.

Helen fu apoi angajată ca bucătăreasă de fostul șef al soțului ei și el o ajută să nu mai fie agresată și speriată de Ewelli.

După o petrecere de Halloween însă, Scout și Jem sunt atacați și astfel își face apariția un binefăcător necunoscut…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *