Portita de scapare dintr-o lume monotona.

Poveste despre doua orase – Charles Dickens

Poveste despre doua orase – Charles Dickens

Charles Dickens este un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dugheana cu vechituri (Pravalia cu antichități), Documentele postume ale clubului Pickwich,  Barnaby Rudge, Poveste despre două orașe (ultimele două, romane istorice).

Poveste despre doua orase (roman publicat in foileton din aprilie pana in noiembrie 1859 in revista londoneza “All the Year Round” este o tulburatoare poveste de dragoste care se desfasoara pe fundalul terifiant si exaltat in acelasi timp al Revolutiei Franceze. Refacuta cu minutiozitate – Charles Dickens a folosit in acest sens “Istoria Revolutiei Franceze” de Thomas Carlyle – lumea epocii inseamna intemnitari nedrepte, sacrificii, recunoasteri, crime, relatii de prietenie si de rudenie puse in pericol de conjuncturi nefericite, dar si speranta, nesfarsita incredere in adevaratele sentimente, in dragoste. Pentru ca, asa cum scrie Dickens, “It was the best of times, it was the worst of times…”

Doctorul Manette, după 18 ani de închisoare nedreaptă în Franța, este „readus la viață” de bancherul Lorry și fiica lui Lucie.

După un timp o cunoștință care a ajutat-o pe Lucie să aibă grijă de doctor este cercetat și acuzat de spionaj contra Regelui George al III-lea și urmează să primească o sentință sângeroasă. Doctorul și Lucie sunt chemați ca martori împotriva lui dar un anume Sydney Carton, care seamănă dubios de mult cu acuzatul, reușește să-i dovedească nevinovăția.

Charles Darnay păstrează legătura cu familia Manette la fel ca și Sydney și Stryver ( cel care fusese defapt juratul care a spus Curții despre asemănarea celor doi ).

Stryver vrea la un moment dat să o ceară în căsătorie pe Lucie dar bancherul Lorry îl oprește știind că Lucie nu este interesată.

Carton îi mărturisește apoi lui Lucie sentimentele lui dar o pune să țină acest lucru în taină căci nu va mai aduce niciodată nici măcar aluzia la el.

Ni se povestește apoi despre un marchiz nemilos care apoi se dovedește apoi a fi unchiul lui Charles și persoana din Franța căruia acesta îi scria. După ce Darnay se duce la marchiz ca să-i spună că nu se va mai amesteca în treburile familiei și va rămâne în Londra, marchizul este asasinat.

Defarge, fostul slujitor al doctorului și acum actual patron de vinărie plănuiește ceva alături de soția lui care îl va implica și pe doctor. Planul mai are puțin până când va putea fi dus la bun sfârșit.

Între timp Charles și Lucie se căsătoresc iar când cei doi pleacă în luna de miere el suferă o criză și revine la starea mintală pe care o avu după ce ieși din închisoare dar își revine brusc înainte ca cei doi să ajungă înapoi iar evenimentul este ascuns de domnișoara Pross, femeia care avusese grijă de Lucie, și bancherul Lorry.

Soții trăiesc fericiți și fac chiar și doi copii, dar primul moare și rămân cu o fetiță drăgălașă ce poartă numele mamei.

După o vreme, începe Revoluția Franceză și Charles pleacă în Franța pentru a-și salva un servitor care l-a ajutat să plece de acolo dar sfârșește prin a fin închis. Când doctorul și soția sa află, pleacă cu toții în Paris pentru a-l elibera.

Doctorul Manette se bucură de o bună pozoție deoarece fusese închis pe nedrept atâția ani și reușește să-l scape pe Charles Evermonde zis Darnay de la închisoare dar după nici câteva zile este din nou închis. La proces reclamanții sunt numiți, domnul Defarge și soția lui, doamna Defarge și doctorul Manette. Cei doi soți au reușit, pare-se, s găsească o scrisoare de-a doctorului pe care o scrise în timp ce era închis în care povestește cum doi marchizi își ascunseră faptele, și cum defapt unul dintre ei își bătu joc de o biată slujitoare și îl omorî pe fratele și soțul ei, tatăl murindu-i când auzi cele întâmplate și sora mai mică fiind ascunsă tainic de frate într-un loc departe de marchiz. Biata fată își dădu duhul în timp ce doctorul o îngrijea și fiindcă după aceea Manette a încercat să informeze autoritățile de aceste fărădelegi fu închis.

Carton, care veni între timp și el în Franța, își angajase spionii și avertiză familia Manette că trebuie să plece cât mai repede și că nu trebuie să asiste la moartea lui Charles deoarece doamna Defarge avea de gând să o condamne și pe Lucie și Lucie cea micuță de faptul că făcură semne condamnatului (când cele două, defapt, se duseră lângă închisoare ca Charles să le vadă și ele să-i transmită un sărut).

Carton deja avea un plan de plecare din Franța și îl puse pe domnul Lorry să-l ducă la îndeplinire exact cum spunea el…Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *