Portita de scapare dintr-o lume monotona.

Orasul borcanelor – Arnaldur Indridason

Orasul borcanelor – Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason (n. 28 ianuarie 1961, Reykjavík, Islanda) este un popular scriitor islandez de romane polițiste, majoritatea cărților sale avându-l ca personaj principal pe detectivul Erlendur Sveinsson.

Arnaldur s-a născut la Reykjavík în 28 ianuarie 1961, fiind fiul scriitorului Indriði G. Þorsteinsson. El a obținut o licență în istorie laUniversitatea Islandei (Háskóli Íslands) în 1996. A lucrat ca jurnalist la ziarul Morgunblaðið în perioada 1981-1982 și apoi ca liber profesionist. Între anii 1986 și 2001, a fost critic de film pentru Morgunblaðið. – Wiki

Scurta descriere

Atunci cand un septuagenar solitar este ucis in apartamentul sau din Reykjavík, cazul este predat inspectorului-sef Erlendur Sveinsson, un detectiv foarte competent, tacut, ursuz si cu umor sec, folosind metode dintre cele mai inedite. El este un veteran al politiei din Reykjavik, are in jur de 50 de ani, este divortat de mult si are doi copii, ambii dependenti de droguri intr-un grad mai mare sau mai mic. Rutina lui de burlac ancorat exclusiv in viata profesionala este zdruncinata atat de secretele murdare pe care le descopera de-a lungul anchetei, cat si de incalzirea treptata a relatiilor – initial tensionate la maximum – cu fiica lui, Eva Lind, care apare si dispare in mod capricios din viata lui.
Unicele indicii gasite la locul faptei sunt un bilet criptic lasat de criminal si o fotografie cu mormantul unei fetite. Inspectorul Erlendur descopera ca, in urma cu multi ani, victima a fost acuzata de un delict nerezolvat, un viol, insa n-a fost condamnata niciodata. S-a intors oare trecutul sa-l bantuie pe acest batran? Pe masura ce redeschide acest caz vechi, Erlendur gaseste dovezi neobisnuite care il duc spre secrete mult mai adanci decat uciderea batranului Holberg. Orasul Borcanelor este un loc tainuit in care se pastreaza organele prelevate pentru cercetare genetica. Odata patruns in acest laborator de medicina legala, Erlendur gaseste cheia unor fapte care au afectat mai multe generatii.
O poveste puternica, prima parte a unui serial politist care s-a bucurat de succes in lumea intreaga, dar si un palpitant thriller psihologic.

Rezumat

Erlendur Sveinsson trebuie să ancheteze o crimă petrecută în subsolul unui bloc din Reykjavic, un bătrân este atacat cu o scrumieră și moare pe loc iar ucigașul lasă un bilet „Eu sunt EL”.

În decursul anchetei, Erlendur se confruntă și cu probleme familiale, fiica lui Eva Linda este gravidă și încearcă să se lase de droguri și să scape de datorii dar nu prea reușește.

Totodată este rugat de fosta soție să găsească o fată care a fugit de la nuntă și pe deasupra are și niște dureri îngrozitoare de spate.

Află că victima agresase o femeie în tinerețe, și aceasta avusese o fetiță care murise la 4 ani iar mama se sinucise după 3 ani de la moartea ei. Ceea ce este ciudat este faptul că Holberg, violatorul, are o poză cu mormântul fetiței în casă.

Erlendur îi caută pe prietenii lui de la acea vreme și află că este posibil ca o altă femeie să fi fost violată înaintea mamei lui Audur, fetița violatorului.

Între timp, Erlendur o găsește pe mireasa fugară și află că aceasta fusese agresată de însuși tatăl ei chiar și la nunta ei.

Fetița este exhumată și se confirmă faptul că era fata lui Holberg dar patologul face o descoperire ciudată, faptul că-i lipsește creierul.

Între timp Erlendur află despre „Orașul Borcanelor”, un loc în care-și țin organele de studiu prelevate de-a lungul timpului de la pacienți ( mai mult sau mai puțin legal pe acele vremuri ) ale clinicilor și află că creierul fetei se află în colecția personală au unui cunoscut doctor.

După ce încep să interogheze toate femeile de pe o listă de posibile victime, o găsesc și pe a doua victimă,  și-și dau seama că unul dintre cei trei băieți ai ei ar putea să fie copilul și chiar ucigașul lui Holberg….Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *